НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Ръчни занимания с малките.

  Практиката ми в детската градина - Милка Периклиева (1908 – 1976 )
Алтернативен линк

РЪЧНИ ЗАНИМАНИЯ С МАЛКИТЕ


Ръчния труд координира сетивата, вниманието и мисълта, развива волята, търпението, сръчността и едновременно вдъхва повече любов към работата.

Чрез ръчни занимания, детето лесно може да изрази своята творческа мисъл и сетивна способност. По природа децата са любознателни и дейни. Често те обичат да развалят, дори да счупят някой предмет, за да видят как е направен и след това с удоволствие се опитват да го поправят. Тази любов на малките към работата може да се използува като добър лост, върху който да издигнем творческата личност на детето.

Не случайно трудът е социален въпрос и свързва цели народни маси.

„Който добре работи, добре мисли, а който добре маели, той и добре живее." Прочие, лесно ще си отговорим на въпроса как да научим децата си ца по-добър живот — чрез повече ръчен труд, чрез повече самодейност, чрез повече творчество. Не става въпрос за механизирания труд. Ние вземаме труда като изкуство, като творческа дейност.

Имайки пред вид казаното до тук, нека погледнем по-практически на ръчните занимания и да се спрем конкретно върху: 1. Видове материали за работа с децата и от где могат да се вземат те. 2. Приложение и успех при ръчните ни занимания.

Говорейки за ръчната работа в детските градини днес, нужно е да пресеем досегашните си занимания през ситото на съвременността. Днес, времето налага по-приложни ръчни занимания. Защо ще- изнервяме излишно детето със сгъване на малки книжни роклички, когато то може да ушие на куклата рокля от плат! Защо ще реже по шаблон книжни автомобили и коли, когато детето може да си екове такива от дъски, и т. н. Изцяло ръчните ни занимания в детската градина трябва да престанат да бъдат книжни сръчности и творчество повече на учителката. Нека предметите бъдат по-груби, но с повече детско творчество и приложение.


  Практиката ми в детската градина - Милка Периклиева (1908 – 1976 )
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ